top of page
[removal.ai]_4e036228-13af-4e78-9164-d21486a02f71_1233_LOJFLD.png

Ιωάννης Τσιαφούτης

Επεμβατικός Καρδιολόγος

Υπεύθυνος στην Μονάδα Εμφραγμάτων & της Α΄ Καρδιολογικής Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Κοργιαλένειου Μπενάκειου Νοσοκομείου

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Instagram

Βιογραφικό

Απόφοιτος του 12ου Γενικού Λυκείου Περιστερίου το 1987. Πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με αποφοίτηση το Μάρτιο του 1995. Ειδικευόμενος Ιατρός Α΄ Παθολογικής Κλινικής του Γ.Ν.Ν. «Αμαλία Φλέμιγκ» από την περίοδο 8/1998 – 9/2000. Ειδικευόμενος Ιατρός Α΄ Καρδιολογικής Κλινικής του Κοργιαλένειου- Μπενάκειου Ν.Ε.Ε.Σ. την περίοδο 3/2001 – 3/2005.

 

Κάτοχος τίτλου της Ιατρικής Ειδικότητας της Καρδιολογίας από το 2005.

 

Εξειδίκευση στην επεμβατική καρδιολογία στο Αιμοδυναμικό εργαστήριο του Γ.Ν. «Κοργιαλένειου – Μπενάκειου» Ε.Ε.Σ. από 04/2006 έως 12/2008. Διενέργεια πλέον των 2000 διαγνωστικών στεφανιαίων αγγειογραφιών και πλέον των 1000 αγγειοπλαστικών σε οξέα και χρόνια περιστατικά με εμφυτεύσεις ενδοστεφανιαίων προθέσεων ως πρώτος επεμβατικός καρδιολόγος. Συμμετοχή επίσης σε διενέργεια ηλεκτροφυσιολογικών μελετών, καταλύσεων αρρυθμιών, εμφυτεύσεων βηματοδοτών.

 

Ενασχόληση με την πειραματική καρδιολογία από 1/2003 έως 12/2009 και τη βασική έρευνα υπό τον καθηγητή Καρδιολογίας κ. Κρεμαστινό και τον αναπληρωτή καθηγητή Καρδιολογίας κ. Ηλιοδρομίτη στο πειραματικό εργαστήριο της ΕΛΠΕΝ, με αντικείμενο την ισχαιμική προετοιμασία του μυοκαρδίου (ischemic Preconditioning).

 

Εργάζεται από το 2006 στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο του Κοργιαλένειου Μπενάκειου Νοσοκομείου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και είναι Επιμελητής Α ΕΣΥ στην Καρδιολογική Κλινική και ταυτόχρονα Υπεύθυνος στην Μονάδα Εμφραγμάτων. Από τις 9/2009 έως σήμερα είναι υπεύθυνος της Α΄ Καρδιολογικής Μονάδας Εντατικής Θεραπείας με καθημερινή παρακολούθηση των νοσηλευομένων και των αιμοδυναμικών παραμέτρων τους, ρύθμιση της φαρμακευτικής αγωγής και της γενικότερης θεραπευτικής αντιμετώπισης.

 

Διενεργεί πολύ μεγάλο όγκο επεμβάσεων με περισσότερους από 1000 καθετηριασμούς και περισσότερες από 500 αγγειοπλαστικές / έτος σε οξέα και χρόνια περιστατικά. Έχει εξειδίκευση στις σύμπλοκες αγγειοπλαστικές, ιδιαίτερα στα έντονα ασβεστωμένα αγγεία, τις χρόνιες ολικές αποφράξεις, τις βλάβες του κυρίως  στελέχους και τις βλάβες διχασμών των στεφανιαίων. Στόχος η πλήρης επαναιμάτωση και η αποφυγή της  αορτοστεφανιαίας παράκαμψης (By pass).

 

Εκπαιδευτής / σύμβουλος επεμβατικός στην χρήση της περιστροφικής αθηρεκτομής (rotablation) για την αντιμετώπιση των ασβεστωμένων βλαβών και στις τεχνικές διάνοιξης των χρόνιων ολικών αποφράξεων με διεθνή αναγνώριση (συμμετοχή στο μεγαλύτερο διεθνές αρχείο συγκέντρωσης αντίστοιχων επεμβάσεων με δημοσιεύσεις στα σημαντικά διεθνή ιατρικά περιοδικά) και παρουσία σε πολλά αιμοδυναμικά κέντρα της χώρας. Αναγνωρισμένη και δημοσιευμένη πρωτότυπη τεχνική αντιμετώπισης των βλαβών διχασμού στεφανιαίων αρτηριών (έχει ανακοινωθεί σε διεθνή επεμβατικά συνέδρια και έχει δημοσιευτεί σε σημαντικά ιατρικά περιοδικά).

 

Πρωτοπόρος στη χρήση της κερκιδικής πρόσβασης για τον καθετηριασμό και την στεφανιογραφία (χρήση του αντιβραχίου σε ποσοστό 98-99%). Δεκάδες δημοσιεύσεις σε μεγάλα διεθνή ιατρικά περιοδικά. Δεκάδες ομιλίες σε μεγάλα ελληνικά και διεθνή συνέδρια. Εκλεγμένο μέλος του Πυρήνα της Ομάδας Εργασίας Επεμβατικής Καρδιολογίας της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Διαδερμικής Αγγειοπλαστικής (ΕΑPCI).

bottom of page